Za budućnost mališana na braniku domovine: Zbog čega se morate registrovati i glasati u bh. entitetu RS

Za budućnost mališana na braniku domovine: Zbog čega se morate registrovati i glasati u bh. entitetu RS

Sjećate li se ispunjenih sala u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Bijeljini, Janji...? Sala, koje su bile krcate kada su se slavili državni praznici, bajrami, igrale pozorišne predstave i promovisale knjige.

Sjećate li se podrinjske djece? One djece, zbog koje su nam navirale suze na oči i zbog koje smo bili ponosni, kada su dostojanstveno, na bosanskom jeziku, na Drini, pjevali pjesme domovini, kada su u tišni uređivali i čistili nišane svojih ubijenih predaka.

Ta djeca još trčkaraju u Podrinju i Semberiji. Raduju se, maštaju i sanjaju bolji život. Uprkos nepravdi i teškom životu, oni su uspravni, bore se, vrijedno uče i pomažu svojim roditeljima. Za tu djecu često kažu da su najveći heroji - mališani na braniku domovine.

Zašto ove redove, posvećene izborima, započinjemo pričom o podrinjskoj djeci? Zašto počinjemo sa pričom o djeci koja su rođena nakon genocida i nakon povratka njihovih roditelja na ognjišta? Zašto počinjemo sa pričom o djeci, koja svoje prve korake uče na podrinjskoj zemlji, koja još uvijek krije kosti njihovih djedova i nena, o djeci koja djetinjstvo provode izložena nepravdi i okružena spomen – obilježjima i hiljadama nišana? Zašto počinjemo sa djecom, koja uprkos svemu ovome, svjedoče da u Podrinju ima života i da oni, mališani, neće odustati. Ni od svog ognjišta, niti od ovog dijela Bosne i Hercegovine?

Zapamtite, vaše i naše, jedine domovine.

Odgovor na ova pitanja je vrlo jednostavan. Ova djeca su budućnost Podrinja, a izbori su velika šansa da se stanje popravi i promijeni. Izbori su šansa da se ovoj djeci obezbijedi svjetlija budućnost.

Lokalni izbori, prema posljednjoj odluci Centralne izborne komisije, održat će se 15. novembra 2020. godine. Birači izvan Bosne i Hercegovine, zbog kojih najviše i pišemo ove redove, svoju prijavu za glasanje mogu poslati najkasnije do 1. septembra 2020. godine.

Pišemo ovaj tekst svjesni činjenice da su građani Bosne i Hercegovine u domovini, ali i inostranstvu, pomalo umorni od izbora. S druge strane, pišemo ga, još svjesniji činjenice da se stanje najviše može popraviti i promijeniti na izborima, posebno stanje Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Jasno je da su mnogi od vas nezadovoljni i razočarani. Da vam je učinjena nepravda, zbog koje ste, želeći bolje svojoj porodici, možda i napustili domovinu. Ali, isto tako, jasno je da su vaša ognjišta i vaše kuće još uvijek na mjestima gdje su bila i da u vašim selima i gradovima, žive vaši najmiliji, vaši rođaci, komšije i sugrađani. Zbog njih je, i zbog naše domovine, važno da se registrujete na izborima i glasate.

Iako je u našem društvu postala uvriježena priča da se na izborima glasa samo da bi neki funkcioner imao platu, naknadu ili paušal, te da se nakon toga ništa ne radi. Činjenica je da ova priča ponekad ima uporište, ali isto tako, postoje i oni pojedinci koji vrijedno rade, trude se, pomažu, i kada se uporedi stanje od početka povratka do danas, ipak, mora se priznati, da je mnogo toga urađeno. Ali, naravno, nije dovoljno. I mora se puno više.

Zbog toga, ne treba se voditi pričom da se glas, bez ikakve svrhe, samo daje nekoj stranci ili pojedincu na listiću. Vi svoj glas dajete probosanskoj stranci u bh. entitetu RS i pojedincima, koji, prije svega, ne zaboravljaju naše šehide, žive sa svojim narodom, izgrađuju infrastrukturu, obilježavaju državne praznike, organizuju značajne manifestacije i kulturne događaje, te se bore za našu jedinu domovinu. A u ovakvom ambijentu, nije im lahko, pogotovo nije lahko ljudima koji žive sa svojim porodicama i nemaju posao.

Lokalni izbori su važni, baš kao i opći izbori. Registracijom i glasanjem na izborima, imate mogućnost da povećate broj bošnjačkih odbornika, a trenutno ih ima preko 70 u cijelom bh. entitetu RS. Povećavanjem broja bošnjačkih odbornika u skupštinama gradova i opština, povećava se i uticaj probosanskih stranaka, te se otvara mogućnost za zapošljavanja Bošnjaka u javna preduzeća i ustanove. Trenutno, u svakoj opštini u kojoj Bošnjaci imaju veći broj odbornika i dio su skupštinske većine, u javnim preduzećima tih opština je veći broj zaposlenih Bošnjaka. Veći broj odbornika donosi i značajniju borbu za ravnopravnost, zastupljenost i druga prava. Tamo gdje Bošnjaci nemaju svoje predstavnike, skoro da ih i nema zaposlenih u javnom sektoru.

Zbog toga, važno je da se potcrta da glasanje u bh. entitetu RS, ima puno veći značaj. Vi svoj glas dajete za budućnost one djece koju smo spomenuli na početku ovog teksta. Vi svoj glas dajete za svoj grad i svoje selo iz kojeg ste protjerani, za ljude koji su se vratili i koji svojim opstankom garantuju očuvanje i vaših ognjišta.

I na kraju, vi svoj glas dajete za ljude koji vode brigu o našim šehitlucima. Ako ni zbog čega drugoga, onda ste dužni registrovati se i glasati, zbog naših šehida. I niko nema pravo reći da ga ne zanima.

Jasno je da smo svi pomalo nečim razočarani, da bi željeli da bude bolje, da nam se ne sviđa kako neko radi, da smo svjedočili nepravdi, ali, uprkos svemu, niko nema pravo odustati. Historija nas uči da nam niko ništa neće pokloniti i da se za sve moramo izboriti. Za borbu je potrebno da budemo jaki, a bit ćemo jaki ako budemo imali više predstavnika u vlasti.

Zato, Bratunčani, Podrinjci, i drugi građani sa prostora bh. entiteta RS, koji živite u inostranstvu, izvojite nekoliko minuta svog vremena, registrujte se i glasajte kada bude vrijeme. Kada dođete na odmore, ili se nekada odlučite vratiti u domovinu, vaše komšije, rođaci i sugrađani će vas čekati u vašim rodnim krajevima.

Učinite to, u inat onima koji negiraju zločine nad vašim najmilijima i koji zabranjuju izučavanje bosanskog jezika. Učinite to za osmijeh i sreću prvačića u Prijedoru, Kozarcu, Bosanskom Novom, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Kostajnici, Bosanskoj Dubici, Doboju, Tesliću, Bosanskom Brodu, Modriči, Vukosavlju, Derventi, Bijeljini, Janji, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Osmacima, Milićima, Srebrenici, Banja Luci, Kotor Varošu, Prnjavoru...Učinite to za onog jedinog prvačića u Rudom, i onog jedinog prvačića u Rogatici.

Glasanje je najjednostavnije, najlakše i najmoćnije oružje za promjenu stanja.

 

NAPOMENA ZA GRAĐANE IZVAN DOMOVINE:

KAKO SE REGISTROVATI I GLASATI

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 07. maja 2020. godine donijela Odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2020. godine u Bosni i Hercegovini, a posebne upute i vodiči za glasanje su objavljeni za građane koji žive izvan Bosne i Hercegovine. 

Ako želite ostvariti svoje biračko pravo i glasati i na predstojećim Lokalnim izborima, obavezni ste da podnesete prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Do sada vam je Centralna izborna komisija BiH dostavljala obrazac prijave PRP-2 na adresu koju ste naveli prilikom vaše posljednje prijave za glasanje. Obrazac prijave PRP-2 vam je dostupan na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba .

Svi birači koji su glasali na prethodnim Općim izborima 2018. godine, ispunjavaju obrazac prijave PRP-2 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH priloživši uz obrazac kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata s fotografijom. Navedeni obrazac možete preuzeti ovdje - PRP-2.

Svi birači koji nisu glasali na posljednjim Općim izborima 2018. godine ili se prvi put prijavljuju, ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP- 1 i isti dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, uz relevantne priloge. Navedeni obrazac možete preuzeti ovdje - PRP-1.

Ako privremeno boravite izvan BiH, da biste se prijavili za glasanje izvan BiH potrebno je da posjedujete važeći identifikacioni dokument BiH (dostavljate kopiju jednog od tri važeća dokumenta – lična karta ili vozačka dozvola ili pasoš BiH).

Ako imate status izbjeglice, a ne posjedujete važeće dokumente BiH (ličnu kartu ili vozačku dozvolu), dokumenti koje trebate dostaviti uz prijavni obrazac su:

1. dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH, ne starije od 6 mjeseci ili kopiju važećeg pasoša BiH)

2. dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (kopiju važećih isprava izdatih od strane zemlje domaćina ili kopiju izbjegličkog kartona izdatog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije)

3. Dokaz o prebivalištu u BiH (kopiju potvrde o prebivalištu ili kopiju lične karte u cijelosti iz 1991. godine)

Detaljne informacije o načinu prijave i potrebnim dokumentima koji se prilažu uz prijavu možete pročitati ovdje - Vodič za birače izvan BiH

Popunjeni obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećem identifikacionom dokumentu, te priložene skenirane dokumente možete dostaviti na sljedeći način:

- elektronskim putem na adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.;

- telefaksom na sljedeće brojeve:+38733251333; +38733251334;

- putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Centralna izborna komisija BiH će vas blagovremeno obavijestiti putem medija, internet stranice Centralne izborne komisije BiH, diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, klubova i udruženja građana Bosne i Hercegovine u inostranstvu i kancelarije međunarodnih, vladinih i nevladinih organizacija koje rade na pitanju izbjeglica i pitanju migracija o krajnjem roku za dostavljanje prijave za glasanje izvan BiH.

Centralna izborna komisija BiH poziva sve birače koji žive izvan Bosne i Hercegovine da se odmah registruju za glasanje na Lokalnim izborima 2020.

(R.B./Bratunac.ba)