Dobitnik Povelje opštine Bratunac: Mušanove zlatne ruke “popravile” i Valentina Inzka

Dobitnik Povelje opštine Bratunac: Mušanove zlatne ruke “popravile” i Valentina Inzka

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je u avgustu 2017. godine posjetio Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, gdje je odao počast žrtvama genocida i položio cvijeće.

Svoju posjetu Podrinju visoki predstavnik iskoristio je i kako bi posjetio Abdurahmana Ramića iz Bratunca, poznatog kao Mušan koji "popravlja" kosti. Kako je tada objavljeno, Valentin Inzko je kod Mušana kostolomca navratio zbog jakih bolova u leđima.

Obzirom da su zlatne Mušanove ruke u proteklim decenijama pomogle mnogobrojnim ljudima, takav je slučaj bio i sa visokim predstavnikom, koji se nakon izlaska iz kuće u bratunačkom naselju Hranča, osjećao bolje.

Inače, zbog svog doprinosa i pomoći narodu, Mušanu je u protekloj godini uručena i Povelja opštine Bratunac.

Ovaj Bratunčanin je rođen 1936. godine, a prema pisanju medija, on je jedan od onih dobrih ljudi, koji je čitav svoj život posvetio drugim ljudima u nevolji, posebno kada su u pitaju iščašenja zglobova i uganuća.

On živi sa unukom i njegovom djecom, i boravi u Hranči, nedaleko od Bratunca. Bave se stočarstvom i imaju svoju mesaru.

Ovog poznatog dobročinitelja posjećuju ljudi iz cijele bivše Jugoslavije, a od njega uglavnom odlaze zadovoljni i sa osmijehom. Njegove usluge nemaju zvaničnu cijenu, nego pacijenti plate ako mogu i koliko mogu.

„Popravljanje“ kostiju je profesija koja se generacijama u ovoj porodici prenosi sa koljena na koljeno. Dakle, Podrinjci se ne trebaju brinuti, Mušan je svoje znanje prenio i na mlađe generacije.  

(Bratunac.ba)