Tužna kolona s tabutima žrtava genocida ispraćena iz Sarajeva

Tužna kolona s tabutima žrtava genocida ispraćena iz Sarajeva

Porodice žrtava, građani Sarajeva, predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora u BiH, vjerskih zajednica, učenjem Fatihe i minutom šutnje te polaganjem cvijeća, ispratili su tužnu kolonu tabuta s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida koji je na području Srebrenice počinjen u julu 1995. godine.

Kolona sa tabutima zaustavila se ispred zgrade Predsjedništva BiH, a počast su nedužnim žrtvama odali članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, ministri i predstavnici Vlade Federacije BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt, američki ambasador u BiH Michael J. Murphy, potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, reisu-l - ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović, brojni ambasadori,  kao i predstavnici vjerskih zajednica.

Tužna kolona pod policijskom pratnjom zaustavila se kratko pored Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i pijace Markale, i nastavila put prema Srebrenici, gdje bi trebala stići u popodnevnim satima.

Žrtvama genocida, 11. jula, na 29 godišnjicu genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari, bit će klanjana zajednička dženaza i obavljen ukop.(faktor.ba)