Zadruga 'Agrofood' iz Konjević Polja: Naredne godine paprika iz Podrinja na evropskom tržištu

Zadruga 'Agrofood' iz Konjević Polja: Naredne godine paprika iz Podrinja na evropskom tržištu

Zadruga “Agrofood” iz Konjević Polja realizuje projekat proizvodnje paprike na otvorenom polju na površini od 30 duluma uz podršku USAID i Vlade Švedske, Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (Farma 2) u koji je uključeno 30 kooperanata iz Birač regije.

“Projekat je podržan kroz nabavku sijačice za sjetvu sjemena rasda. Zadruga ‘Agrofood’ se obavezala da će naći 30 kooperanata, proizvesti im sadni materijal od 150 hiljada sadnica”, kaže Senad Omerović, direktor Zadruge “Agrofood”, piše portal esrebrenica.ba. 

Projektom je predviđeno učešće USAID i Vlade Švedske sa 40 odsto sredstava i zadruge sa 60 odsto novčanih sredstava, a uključio se i UNDP koji je za sve korisike obezbijedio osnovni paket repromaterijala.

“Podršku u razvoju projekata dao je UNDP koji je nabavio folije, sisteme za navodnjavanje i drugi repromaterijal. Seminare i predavanja, kao i analizu zemljišta omogućio je Bauern helfen Bauern koji su nam pomogli i da izvršimo analizu tržišta i odredimo ciljeve u daljem plasmanu proizvoda”, ističe Omerović.

On kaže da kooperanti nisu dobili kompletan paket, oni treba da nabave zaštitna sredstva, gnojiva i na taj način daju svoj doprinos i pokažu interes u ovoj proizvodnji.

“Projekat je zatvorenog kruga, što znači da kooperantima dajemo sadni materijal, sa njima smo potpisali ugovore o otkupu paprike. Mi imamo kupca. Ovo je pilot projekat i ako ova godina prođe dobro, mi naredne godine treba da kooperantima omogućimo da kupe sadni materijal i repromaterijal i da im omogućimo da nakon prve godine imaju bolju cijenu i uvide da se ova proizvodnja isplati”, kaže Omerović.

On ističe da postoje zaintersovani kupci iz Evropske unije koji traže velike količine zbog čega ove godine testiraju ovaj rad, a već iduće godine, kroz dobru praksu i sigurni plasman proizvoda, nadaju se proširenju na više od 100 kooperanata koji će proizvoditi paprku za izvoz.

(Bratunac.ba/eSrebrenica.ba)