Godišnjica pogibije Akifa Ustića: Dnevnik i olovku zamijenio puškom braneći Srebrenicu

Godišnjica pogibije Akifa Ustića: Dnevnik i olovku zamijenio puškom braneći Srebrenicu

Preživjeli Srebreničani ne zaboravljaju svoje heroje, koji su na početku agresije na našu zemlju dali ogroman doprinos u odbrani ovih krajeva.

Jedan od takvih heroja Podrinja je rahmetli Akif Ustić, zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona. Poginuo je 13.10.1992. godine na Zalazju pored Srebrenice, zajedno sa jos 22 saborca.

Ustić je jedan od prvih organizatora otpora agresoru. Prije rata je kao nastavnik učio djecu plemenitim vrijednostima, dobru i poštovanju, da prije svega budu ljudi. S agresijom na Bosnu i Hercegovinu došla su teška vremena, tako da je Akif dnevnik i olovku zamijenio puškom i stao u odbranu svoje zemlje.


- Kada se spomene Akifovo ime svi trebaju da ustanu na noge. Njegovo i imena njegovih saboraca trebaju da zlatnim slovima budu upisana u historiju Bosne i Hercegovine. Bili smo hrabri, odvažni, tako da smo išli svugdje gdje je trebalo, gdje je bilo najopasnije. Sve zbog Bosne i Hercegovine - rečeno je na Starom Gradu u Srebrenici gdje je danas obilježena 28. godišnjica pogibije Akifa Ustića.

Obilježavanju su prisustvovali saborci i članovi porodice te bošnjački politički predstavnici.

Akif Ustić je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", i također posthumno dobio čin pukovnika.

Inače, ratne 1993. godine, dobrovoljnim prilozima Srebreničana, na Starom gradu je izgrađeno turbe u čast poginulog Akifa Ustića i njegovih vojnika. Agresorske snage, koje su 1995. godine ušle u Srebrenicu, uništile su turbe, kao i sve ostale objekte koji pripadaju bošnjačkoj kulturi.

​Nakon rata i povratka preživjelih Bošnjaka u Srebrenicu pokrenuta je inicijativa za obnovu šehidskog turbeta na Starom gradu. Turbe je obnovljeno od 2005. do 2008. godine sredstvima Fonda za zaštitu šehidskih mezarja kantona Sarajevo.

- Uz pomoć boraca, a na ideju i po planu Mirsada Akagića napravljeno je turbe. Mnogo je majstora koji su u toku rata dovozili kamen na konjima, i na sopstvenim leđima nosili da bi napravili turbe. Po padu Srebrenice turbe je srušeno. Nakon povratka obnovljeno je uz pomoć dobrih ljudi i organizacije za obnovu šehidskih mezarja - kaže Ahmedan Ustić, sin Atifov koji dodaje:

- Početkom rata bili smo na Starom Gradu. Kada je moj otac poginuo na Zalazju, agresor je napravio zasjedu i tada su poginula 22 momka, a ranjeno ih je šest. Tijela mog oca i njegovih saboraca agresori su odvezli u Bratunac, i tek nakon pet dana ih vratili - kaže Ahmedan.

U Bijeloj džamiji u Srebrenici danas proučena dova, a nakon toga na mezarju na Starom Gradu položeno je cvijeće i proučen Jasin.

Bratunac.ba/Tuzlarije.net