U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima

U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se jučer na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 26 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Mjesto njihovog stradanja, na kojem ni nakon 26 godina nema spomen-obilježja, obišli su članovi porodica, rodbina ubijene šestorice Srebreničana, predstavnici udruženja i Općine Trnovo, te mnogi građani koji su im odali počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

Sejdalija Delić, brat Juse Delića, koji je strijeljan u Trnovu od brata se rastao prije izvedene zasjede.

”Tu kad smo se rastali, nikad ga više nisam vidio, dok se nije snimak pojavio. Prvi put sam snimak vidio, ali nisam (brata, op.a.) ga prepoznao. Toliko je bio izudaran, izmaltretiran… Kad sam prvi put vidio snimak, gledao sam i zamišljao, jer sam i ja isto to preživio, kao da se i ja tu nalazim, da i mene strijeljaju“, rekao je Delić.

Ubijeni Delić identifikovan je uz pomoć DNK analizom njegovih članova porodice.

Sejdalija Delić prisjeća se kako se od brata rastao nekoliko dana ranije.

U ovom ratu, Sejdalija je izgubio trojicu braće, a ni očevo srce nije izdržalo ovu tugu.

Mnogobrojni su članovi uže i šire porodice Delić, ali i Sejdalijine supruge koji su ubijeni u ratu.

”Mi moramo dok smo živi dolaziti i podsjećati, da omladina ne zaboravi, jer ako zaboravimo desit će nam se ponovo. Ovo je 11. genocid bio nad Bošnjacima na području Balkana, i ako zaboravimo, desit će nam se i 12.”, rekao je Delić.

Podsjetio je kako zločinci nisu birali žrtve, već su ubijali i žene i muškarce, i stare i mlade.

“Opominjati i ne zaboraviti, i ne halaliti. Ja nit ću kad zaboraviti ni halaliti dok sam živ. Ne može se ni halaliti. Kad vidim svog brata onako ubijenog, da zaboravim i halalim?! Meni to svijest ne dozvoljava, da halalim i zaboravim“, rekao je Delić.

Među okupljenima danas bila je Erma Klančević, čiji je daidža bio Azmir Alispahić.

“Nažalost, moja nana je preselila (na Ahiret, op.a.). Ja i mama smo jedine koje dolaze da opominjemo, pričamo, da se ne zaboravi. Svake godine je sve manje i manje onih koji dolaze i posjećuju. Ako mi ne budemo pričali, zaboravit će se i ponovo će nam se desiti ovo što nam se desilo 1995. godine“, pričala je Erma Klančević kroz suze.

Prisjetila se pomenutog snimka na kojem su prepoznali Azmira, te upitala kome je smetalo dijete od 16 godina.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srbijanske jedinice “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su “Škorpioni” i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.