108.000 AstraZeneca vakcina stiže iz COVAX-a

108.000 AstraZeneca vakcina stiže iz COVAX-a

Odobrenje Agencije Bosne i Hercegovine za uvoz 108.000 doza AstraZeneca vakcina, tiče se kontingenta koji je našoj zemlji odobren putem COVAX mehanizma Svjetske zdravstvene organizacije.

Time je otklonjena velika prepreka na putu vakcina prema BiH.

Kako je za politicki.ba iz COVAX-ovog GAVI programa saopćeno, „kako bi se vakcine dostavlile državama učesnicima COVAX- mehanizma, u ovom prvom krugu raspodjele mora biti ispunjeno nekoliko kritičnih uslova“.

Oni uključuju potvrdu nacionalnih regulatornih institucija za odobrenje u vezi sa isporučenim vakcinama, sporazumi o odšteti (za sve sudionice sa odgovarajućim proizvođačima), program nacionalnog vakcinisanja, izvozne i uvozne dozvole... 

U tijesnoj smo komunikaciji sa svim učesnicima COVAX-a u odnosu na uvoz vakcina protiv COVID-19.

Kako svaka od država ili teritorija završava pripreme za pripravnost, COVAX izdaje narudžbenice proizvođačima i brodovima i isporučuje doze putem procesa iteracije.

To znači, od prošle sedmice, isporuke za ovaj prvi krug raspodjele se odvijaju svakodnevno, neprekidno i u tranšama“, rečeno nam je. 

Za države kojima su dodijeljene vakcine Pfizer-BioNTech, na osnovu ograničene količine dostupnih doza, konačne zalihe ove doze su predmet pregovora i izvršenja dodatnih sporazumi; potvrda o prihvatanju i izvršnosti proizvoda zahtjevi za rukovanje; potvrda spremnosti AMC države i potvrda prihvaćanja propisa EUL WHO-a za svaku od država“, dodaju iz WHO za politicki.ba.

Iz COVAX-a ni ovog puta nisu mogli reći kada će prve doze vakcina stići u Bosnu i Hercegovinu. 

Uputili su nas na njihovu web-stranicu, te najavili "update u narednim danima"...

Bratunac.ba/Politički.ba