Salkić na tribini u Trebinju: Bošnjaci moraju imati veću snagu u Narodnoj skupštini RS

Salkić na tribini u Trebinju: Bošnjaci moraju imati veću snagu u Narodnoj skupštini RS

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, sinoć je na tribini u Trebinju, koja je održana u organizaciji Opštinskog odbora SDA, govorio o stanju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, položaju Bošnjaka, odnosu entitetske vlasti, ali i putevima za izlazak iz trenutnog stanja.

Kako bi se stanje promijenilo, naglasio je potpredsjednik, Bošnjaci moraju imati veću snagu u entitetskom parlamentu, kako bi mogli rješavati probleme, te se suprotstaviti sistemskoj diskriminaciji. Pojasnio je da 165.000 Bošnjaka ima pravo glasa u bh. entitetu RS, a da na izborima glasa manje od 30 posto.

-Bošnjaci, ako žele promijeniti stanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, moraju se aktivirati na predstojećim izborima. Bez ikakve sumnje, svi mi želimo uklanjanje sistemske diskriminacije koju provodi ova vlast u svakom segmentu društva, te da otvaramo firme i pogone i zapošljavamo ljude. Svi mi želimo da riješimo pitanje bosanskog jezika, pitanje poštivanja žrtava genocida i svih drugih zločina u našoj zemlji, ali i da prestane veličanje ratnih zločinaca. Ako sve to želimo, jednostavno, moramo izaći na izbore, ojačati naš kapacitet i oslabiti one koji su nas doveli u ovo stanje, a to je vlast u bh. entitetu RS.
Kada Bošnjaci izađu na izbore i daju 100.000 glasova političkoj opciji kojoj su na prvom mjestu država i narod, onda će biti stvorene pretpostavke da promijenimo naše stanje. Ovdje nam niko ništa neće pokloniti, za sve se moramo izboriti. Zato vas pozivam da nastavimo našu zajedničku borbu za našu domovinu, naš narod i naša prava u ovom entitetu. Na ovom putu očekujem da na predstojećim izborima napravimo vidljiv iskorak, koji će u narednom periodu progresivno jačati do konačnog cilja, kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao da je cilj Bošnjaka demokratska država Bosna i Hercegovina, zemlja jednakih mogućnosti za sve njene građane, bez obzira gdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole.

Tribina u Trebinju je šesta u nizu tribina koje se održavaju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Do sada su tribine održane u Bratuncu, Kotor Varošu, Prijedoru, Bosanskoj Gradišci i Janji, a u narednim danima će biti održane i u drugim krajevima ovoj dijela naše domovine.

(Bratunac.ba)