Premijera filma “Glogova – neispričana priča”: Zločinom u ovom mjestu započeto krvavo kolo genocida

Premijera filma “Glogova – neispričana priča”: Zločinom u ovom mjestu započeto krvavo kolo genocida

Premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Glogova – neispričana priča” upriličena je sinoć u Domu kulture u Bratuncu pred velikim brojem posjetilaca. Promociju je organizirala Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bratunac.

Film “Glogova – neispričana priča” je novo autorsko ostvaranje Avde Huseinovića, rađen u produkciji “Pravda”. Film govori o početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, egzekuciji bošnjačkog civilnog stanovništva, herojskom otporu agresiji i genocidu nad Bošnjacima.

U mjestu Glogova 9. maja 1992. godine, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, izvršena je prva velika egzekucija Bošnjaka, što je pred Tribunalom u Hagu priznao i ratni zločinac Miroslav Deronjić. Tada su srpski vojnici strijeljali 68 bošnjačkih civila. Zločinom u Glogovoj započeto je krvavo kolo genocida.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bratunac još od svog obnoviteljskog rada postavila je sebi određene ciljeve, a jedan od najvažnijih je očuvanje bosanskohercegovačke cjelovitosti, upravo na ovom području, kazao je za Tuzlarije Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac i predsjednik BZK “Preporod” u ovom gradu.

– Također kroz svoj rad promovišemo kulturne i civilizacijske vrijednosti Bošnjaka, ali prije svega navedenog nastojimo da sačuvamo sjećanje na sve ono što su Bošnjaci u Bratuncu preživjeli za vrijeme agresije. BZK je uvijek znala prepoznati dobre projekte, stoga ovaj film koji govori o historijskim činjenicama nam je itekako važan. Cijenjeni Glogovci i ostali stanovnici Bratunca mi smo svoji na svome. Ovdje smo da svjedočimo vjeru, kulturu i tradiciju. Da živimo u miru, ali, prije svega, prkosni, stameni, da svjedočimo hiljadugodišnju tradiciju Bošnjaka ovdje na Drini – dodao je efendija Hodžić.

Duže od deset godina Avdo Huseinović neumoran je u potrazi za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. On u svojim filmovima bez imalo kompleksa i autorskog straha stvari naziv punim i pravim imenom. U svojim filmovima ne dozvoljava izjednačavanje onoga što nije moguće izjednačiti.

Autor se u svom obraćanju zahvalio svim prisutnim koji su ispunili salu do posljednjeg mjesta, te je naglasio da je Bratunac jedno posebno mjesto.

– U svojoj karijeri, koja traje već deceniju, sam imao premijere, promocije, projekcije širom svijeta. Međutim, ova promocija u Bratuncu za mene ima jedno posebno mjesto u srcu jer se dešava tamo gdje je bilo nezamislivo da ikada možemo održati jednu ovakvu promociju. U ovom gradu se krojio projekat genocida, a i oni završni planovi 1995. godine. Svuda oko nas su mjesta velikih, neshvatljivih zločina nad Bošnjacima. Zbog toga je važno da premijeru ovog filma upriličimo upravo u Bratuncu. To je na jedan način i pobjeda istine, kazao je Huseinović.

Premijeri dokumentarnog filma prisustvovali su i potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić i Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice.

(Bratunac.ba/Tuzlarije.net)