Drinjača: Obilježena 31. godišnjica zločina nad stanovnicima ovog mjesta

Drinjača: Obilježena 31. godišnjica zločina nad stanovnicima ovog mjesta

U Drinjači kod Zvornika danas je, 27. maja 2023. godine, prigodnim programom obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta.


30. maja 1992. godine lokalno civilno bošnjačko stanovništvo je zatočeno u Domu kulture, a potom su muškarci, njih 87, strijeljani, dok su mnoge žene silovane. Ukupan broj ubijenih tih dana je veći od stotinu.


Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 285 Bošnjaka Drinjače, mnogi su ubijeni tokom povlačenja prema Srebrenici i u genocidu 1995. godine.


Današnjem obilježavanju prisustvovao je i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, koji je u svom obraćanju prisutnima istakao da oni koji su preživjeli nemaju pravo da šute o zločinima počinjenim nad našim narodom.


- Javno trebamo govoriti i pozivati Tužilaštvo da procesuira ove i druge zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima Podrinja tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.


Zločini koji ostaju nekažnjeni predstavljaju veliku opasnost da budu ponovljenu u budućnosti.


Grafiti koji su ispisani između dvije godišnjice u Domu kulture u kojem je bio logor za Bošnjake dokaz je da je zločinačka ideja živa i da je tu oko nas upravo zbog činjenice što nije kažnjena – rekao je Salkić.


U ovom mjestu je i u božićnoj noći, 6/7. januara 1942. godine počinjen zločin kada su Dangićevi četnici u selu Sopotnik pokupili gotovo svo bošnjačko stanovništvo. Prema izjavama svjedoka, zarobili su 89 muškaraca, žena i djece u tri kuće i žive ih zapalili.