Salkić: Potrebno uvesti lične iskaznice nerezidentnih građana za Bosance i Hercegovce koji su ostali bez državljanstva

Salkić: Potrebno uvesti lične iskaznice nerezidentnih građana za Bosance i Hercegovce koji su ostali bez državljanstva

Ramiz Salkić, poslanik u NSRS, ukazao je na potrebu uvođenja lične iskaznice nerezidentnih građana za Bosance i Hercegovce koji su ostali bez državljanstva.

Kako je naveo, tokom nedavnog boravka u posjeti našim građanima u Švedskoj, Švicarskoj i Francuskoj, informiran je o problemima naših građana na koje nailaze prilikom posjete Bosni i Hercegovini, zbog činjenice da su iz različitih razloga ostali bez državljanstva Bosne i Hercegovine.

- Nažalost, Bosna i Hercegovine ima veliki broj građana koji žive izvan države i koji su se iz različitih razloga, prije svega egzistencijalnih, morali odreći državljanstva matične domovine. Oni su i pored ove činjenice sačuvali ljubav prema domovini, imaju ovdje rodbinu, nekretnine, posjećuju domovinu i pri tome nailaze na administrativne probleme jer se tretiraju kao stranci, a oni se ne osjećaju tako. Takav tretman kod mnogih budi osjećaj poniženja i ljutnje, te ih odvraća od budućih posjeta i kida veze sa matičnom domovinom - kazao je Salkić.

Naglasio je da "uvođenje lične iskaznice nerezidentnih građana za Bosance i Hercegovce, koji su ostali bez državljanstva Bosne i Hercegovine ili ga ne mogu imati zbog nepostojanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i zemlje u kojoj borave, rješava njihove probleme prilikom boravka u matičnoj domovini".

- Ova lična iskaznica ili pak neki dokument drugog naziva omogućavali bi sva prava tim građanima, osim glasačkog prava da biraju i da budu birani što je ekskluzivno pravo državljana Bosne i Hercegovine. Ovaj dokument olakšao bi dolazak i boravak našim građanima koji ne bi bili tretirani kao stranci u vlastitoj domovini. Također bi omogućavao neograničen boravak i poslovnu djelatnost bez da se moraju pribavljati radne dozvole kao što je to potrebno za izvorne strance - naglasio je Salkić.

Podsjetio je da je veliki broj naših građana, koji žive izvan domovine iz različitih razloga, bio prisiljen odreći se državljanstva Bosne i Hercegovine, ali da se u suštini nikada nije odrekao svoje domovine.

- Zbog toga država mora pokazati poseban senzibilitet za ovu kategoriju svojih građana. U vremenu kad se mnoge države bore na svaki mogući način za svoje stanovništvo da ga okupljaju i očuvaju i Bosna i Hercegovina na tom planu treba uraditi više, a ovo bi bio jedan od konkretnih koraka da se drži na okupu naše iseljeništvo. Uvjeren sam da bi mnogi, ukoliko bi stekli pravo na dvojno državljanstvo, pokrenuli postupak i tražili mogućnost da vrate i državljanstvo Bosne i Hercegovine - naveo je Salkić.

Smatra da do tada treba pronaći način da se prevaziđe ovaj problem i ovakav tretman naših građana "koji mnoge od njih odvraća od posjeta domovini, investiranja, pa i poduzimanja ličnih privrednih aktivnosti, jer im u vlastitoj domovini, naprimjer, treba radna dozvola".

- Ovo su samo neki od problema koje bi riješila uspostava neke vrste dokumenta za naše građane koji su ostali bez državljanstva Bosne i Hercegovine. Na ovaj način vezali bi buduće generacije naših građana za domovinu, pospješili bi ulaganja, omogućili aktiviranje mladih i sposobnih kadrova u Bosni i Hercegovini. U svijetu postoje države koje su na sličan način vezale svoje građane za domovinu, iako su iz nekog razloga ostali bez državljanstva, ali su nastavili biti dio jedinstvenog bića. Zbog toga je veoma važno da Bosna i Hercegovina ovo pitanje uredi na adekvatan način zbog čega ću ovo pitanje otvoriti na različitim adresama u nadi da ću naići na razumijevanje onih koji donose odluke po ovom pitanju - poručio je Salkić.

(Preporod.info)