Bratunac bira između starog lošeg ili novog boljeg načelnika

Bratunac bira između starog lošeg ili novog boljeg načelnika

Petog februara 2023. godine održaće se vanredni izbori za načelnika opštine Bratunac. Građani Bratunca su na referendumu, održanom 07. avgusta 2022. godine, opozvali tadašnjeg načelnika opštine Bratunac, Srđana Rankića. Opoziv je uslijedio nakon dugotrajne krize u radu Skupštine opštine i neslaganja većine odbornika sa radom načelnika opštine. Na referendumu građani su potvrdili raniju odluku Skupštine.

Nakon opoziva ljudi bliski smijenjenom načelniku pogrdno su govorili o Bošnjacima Bratunca, jer su glasovi Bošnjaka bili presudni kod smjene tadašnjeg načelnika. Išlo se do te mjere da se postavljalo pitanje radikalnih elemenata zašto Bošnjaci ovdje uopšte imaju pravo da glasaju.

Na vanrednim izborima za načelnika opštine građani će imati priliku birati između dva kandidata i to Lazara Prodanovića, istaknutog ljekara hirurga sa dugogodišnjim iskustvom u praksi i javnom životu poznatom po umjerenim stavovima u politici i smijenjenog načelnika Srđana Rankića, poznatog po radikalnim stavovima i inicijativama koje su širile međunacionalnu netrpeljivost u Bratuncu.

Bošnjaci po prvi put nemaju kandidata za načelnika opštine Bratunac i biće vrlo interesantno vidjeti na koju stranu će otići glasovi Bošnjaka Bratunca. Ako je suditi prema glasanju na opozivu, osim rijetkih pojedinaca vjerovatno vođenih isključivo ličnim interesima, jasno je kako će glasati Bošnjaci.

Iz SDA za Bratunac.ba kratko su poručili da na ovim izborima nemaju kandidata za načelnika čisto iz praktičnih razloga.

„Naša je procjena da u ovom trenutku ne postoji realna mogućnost da naš kandidat bude izabran za načelnika opštine, te zbog toga nismo predložili svog kandidata.

Očekujemo da naši građani izađu na izbore i izaberu kandidata koji nudi napredak, zajednički rad, bolje odnose i perspektivu za građane Bratunca. Ono što smo imali u prethodne dvije godine bilo je sve suprotno od onoga što treba građanima Bratunca. Svim građanima Bratunca, bez obzira kojem narodu pripadaju, treba nada i perspektiva da će se ovdje bolje živjeti što će ih motivisati da ostaju na svojim ognjištima.

Postupci i poruke koje smo imali u prethodne dvije godine bili su toliko loši da je došlo do potpunog isključenja Bošnjaka iz svih procesa, a onda je došlo i do potpunog razilaženja unutar izabranih predstavnika iz srpskog naroda, što je rezultiralo smjenom nesposobnog načelnika da vodi procese u interesu građana.

Mi bi voljeli da se ovdje gradi ambijent uzajamnog uvažavanja i onaj ko bude nudio takva rješenja imaće našu podršku. Bošnjaci su važan faktor u ovom gradu i pokušaj da se preko noći politički eliminišu nije uspio i neće uspjeti. Očekujemo drugačiji racionalniji pristup u pravcu uvažavanja i poštovanja interesa i potreba Bošnjaka, kao i svih drugih građana“, kažu iz SDA Bratunac.

Podsjetimo da je upravo jedan od razloga zašto su Bošnjaci glasali za opoziv bivšeg načelnika opštine Bratunac isključivanje Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti u SO Bratunac, kao i generalno radikalna politika, izjave i postupci koji su podsticali na  radikalno okruženje prema Bošnjacima.

Na građanima Bratunca  je da izaberu povratak na staro oprobano loše stanje tenzija, javašluka i nerada ili pak da biraju novo sa pretpostavkom da nudi bolje stanje, odnose, uvažavanje, poštivanje zakona i procedura i rad u njihovom interesu, a ne interesu male grupe odabranih pojedinaca.

Bratunac.ba