Salkić: Srbi i Dodik nisu vlasnici teritorije bh. entiteta RS

Salkić: Srbi i Dodik nisu vlasnici teritorije bh. entiteta RS

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 22.04.2021. godine, da naziv bh. entiteta RS stimuliše bosanske Srbe da entitet privatiziraju i smatraju ratnim plijenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, koji je rekao da će Srbi, ako se odluče otići iz Bosne i Hercegovine, odnijeti sa sobom ono što im pripada, odnosno 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine koja sada pripada bh. entitetu RS.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da utvrđene, dokazane i presuđene sudske činjenice trebaju biti osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini.

- Nisu Srbi vlasnici 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, ako ih Dodik povede negdje, kao Karadžić sarajevske Srbe, mogu sa sobom ponijeti ono što su i oni ponijeli.

Naziv entiteta je diskriminatoran po Bošnjake, Hrvate i sve druge građane ovog entiteta koji se ne izjašnjavaju kao Srbi pravoslavci.

Naziv entiteta stimuliše bosanske Srbe da entitet privatiziraju i smatraju ratnim plijenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

Ono što je ratna zasluga su presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Te presude su jasne, vojska bosanskih Srba i dijelovi policije bosanskih Srba počinili su genocid nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica.

Predsjednik bosanskih Srba, Radovan Karadžić, osuđen je na doživotnu kaznu za genocid, udruženi zločinački poduhvat, predsjednik NSRS-a, Momčilo Krajišnik, također je osuđen za teške  ratne zločine.

Komandant vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, kao i mnogi drugi nižerangirani komandanti osuđeni su za genocid i druge teške ratne zločine.

Ove utvrđene, dokazane i presuđene sudske činjenice trebaju biti osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, stoji u reakciji potpredsjednika Salkića.

Bratunac.ba