Salkić: Samo zajedno i ujedinjeni možemo unaprijediti izgradnju naše domovine u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti

Salkić: Samo zajedno i ujedinjeni možemo unaprijediti izgradnju naše domovine u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti

Potpredsjednik bh. entiteta RS  Ramiz Salkić, uputio je danas, 31.12.2020. godine, novogodišnju čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu, koju prenosimo u nastavku.

- Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu.

 Iza nas je  jedna od najtežih godina nakon agresije na  našu domovinu, koja je donijela nove izazove i iskušenja za sve građane u Bosni i Hercegovini. Jedno od najvećih iskušenja u protekloj godini jeste svakako pandemija COVID-19  koja nas je poremetila u obavljanju većine naših aktivnosti.

U 2020. godini smo obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Pandemija je nažalost utjecala na obilježavanje godišnjice pa smo je obilježili uz brojne restriktivne mjere. Uprkos tome ovogodišnje obilježavanje je proteklo besprijekorno i dostojanstveno. Nastavljanje obilježavanja godišnjica genocida, ali i nastavak izgradnje i opremanja Memorijalnog centra u Potočarima, obaveza je svih nas.

Naši sugrađani povratnici na svoja ognjišta u entitet RS, suočeni su sa brojnim problemima. Pored stalne diskriminacije u obrazovanju i drugim sferama života najveći problem je nemogućnost zapošljavanja. Ova kategorija stanovništva, koja je jedna od najranjivijih u našoj domovini, najviše je pogođena problemom iseljavanja. Zbog svega toga, smatram da jedan od najvećih prioriteta u narednoj godini mora biti zapošljavanje povratnika u ovaj entitet. Da bi to ostvarili u ovaj proces moraju biti uključeni svi nivoi vlasti kao i privrednici.

Uz zapošljavanje, potrebno je poseban akcenat staviti na realizaciju projekata u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Mi smo u protekloj godini održali konferenciju o bosanskom jeziku, kao i likovnu izložbu upravo kako bi naglasili važnost održavanja ovakvih sadržaja. Sa takvim i sličnim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednoj godini.

Godina koja je pred nama biće prepuna izazova sa kojima smo se već susretali, ali i novih na koje moramo znati odgovoriti. Samo zajedno i ujedinjeni možemo unaprijediti izgradnju naše domovine u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti, bez obzira gdje žive i kako se Bogu mole.

U skladu sa tim u novoj godina trebaju se pokrenuti nove inicijative sa ciljem eliminacije diskriminacije naših građana , eliminacije negiranja genocida sa ciljem uspostavljanja društva jednakih prava i jednakih mogućnosti.

Poštovane građanke i građani, uz iskrene želje da naredna godina svima donese više radosti i dobrog zdravlja, a našoj domovini prosperitet i napredak, želim svima vama sretnu nastupajuću 2021. godinu, stoji u čestitki potpredsjednika Salkića.

Bratunac.ba