FOTO: Godišnjica u Suhoj i Zalužju: Zločin u kojem su ubijene žene i djeca ne smije ostati nekažnjen

FOTO: Godišnjica u Suhoj i Zalužju: Zločin u kojem su ubijene žene i djeca ne smije ostati nekažnjen

Uz prisustvo članova porodica žrtava i udruženja, te predstavnika Islamske zajednice, lokalne i entitetske vlasti, danas je obilježena 28. godišnjica zločina u naseljima Suha i Zalužje kod Bratunca, koja se održava u okviru manifestacije „Dani sjećanje na žrtve genocida u Bratuncu“.

Učesnici su najprije položili cvijeće na spomen obilježju u Suhoj, a potom su posjetili najtužniju masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u ovom mjestu, a iz koje su ekshumirana žene i djeca. Potom, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen – obilježju u Zalužju.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica koje su stigle iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u sabirni logor na stadion fudbalskog kluba „Bratstvo i jedinstvo“ u Bratuncu, a potom i u logor OŠ Vuk Karadžić. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena.
Tokom agresije ubijena su 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

U naselju Zalužje je tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu, 22 tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine. Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

Obilježavanju 28. godišnjice u ovim naseljima je prisustvovao i Ramiz salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji kazao da su Suha i Zalužje mjesta u kojem su počinjeni brutalni zločini nad Bošnjacima.

-Ovdje je posebno iskazana brutalnost zločinaca prema djeci i ženama, o čemu svjedoči i masovna grobnica koja je otkrivena u ovom mjestu. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, koje su obišle cijeli svijet, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu. Za ove brutalne zločine još niko nije odgovarao i to neka ide na čast onima koji ne rade svoj posao u ovoj zemlji, a to su oni koji sjede u tužilaštvima i pokušavaju napraviti ravnotežu u procesuiranju ratnih zločina.
Jedina normalna ravnoteža je procesuiranje ratnih zločinaca i njihovo kažnjavanje. Zločin u Suhoj i Zalužju, ne samo da ne smije nikad biti zaboravljen, ovaj stravični zločin ne smije ostati nekažnjen kako je to sada slučaj. Samo dosljedno, potpuno i adekvatno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima u Bratuncu, ali i drugim djelovima Bosne i Hercegovine, mogu biti pretpostavka i garancija da se zločin neće ponoviti u budućnosti u ovom ili brutalnijem obliku.
Bratunac je najeklatantniji primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom ovoga grada i to tako ne bi smjelo ostati u budućnosti. Zbog toga, pozivam Tuzilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno istraži i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i na drugim mjestima. U suprotnom historija će ih pamtiti po tome da su ove, ali i druge teške zločine ignorisali i da nisu radili svoj posao, kazao je potpredsjednik Salkić.

(Bratunac.ba)