Salkić: Najava obilježavanja 9. januara kao Dana entiteta Rs predstavlja nastavak kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Salkić: Najava obilježavanja 9. januara kao Dana entiteta Rs predstavlja nastavak kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, rekao je danas 18. decembra 2023. godine, reagujući na pripreme i najavljeno obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta Rs,  da to predstavlja nastavak kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 - Najava obilježavanja 9. januara kao Dana entiteta Rs predstavlja nastavak kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Direktan je ovo poziv visokom predstavniku Schmidtu, ali i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da se suprotstave kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Sjeća li se neko izjave Schmidta da neće biti obilježavanja 9.januara? Iznenađuje li šutnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa Kajganićem na nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?

I jedan i drugi pozvani su da reaguju. Prvi kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma po kojem su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće.

Drugi po Ustavu Bosne i Hercegovine i sili zakona kojeg bi trebalo da štiti i provodi „ni po babi ni po stričevima“ već kako piše pa bilo ti milo ili krivo.

Obespravljeni i sistemski diskriminirani Bošnjaci u ovom entitetu obilježavanjem 9. januara su dodatno uznemireni vraćajući se traumama koje je proizveo 9. januar 1992. godine i odluke koje su tada donesene, očekuju reakciju nadležnih  iako nisu sigurni da će se to desiti na bazi ranijih iskustava.

Očito da se u ovom slučaju više poštuje sila i pravno nasilje negoli Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaustave pravno nasilje i obilježavanje datuma koji duboko vrijeđa sve žrtve terora, progona, ratnih zločina i genocida u ovom entitetu.

Ukoliko se to ne desi vlast bosanskih Srba u ovom entitetu pod vodstvom predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika nastaviće da radikalizira društvo šireći netrpeljivost prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini što će neminovno izazvati nove napade na Bošnjake i njihovu imovinu sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga je direktna odgovornost na Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i visokom predstavniku da reagiraju i spriječe dalju radikalizaciju društva i netrpeljivost prema Bošnjacima u ovom entitetu – rekao je Salkić.