OGORČENJE U JAVNOSTI NAKON NASTUPA CHRISTIANA SCHMIDTA: "Pa, ovaj čovjek otvoreno laže pred britanskim parlamentarcima!"

OGORČENJE U JAVNOSTI NAKON NASTUPA CHRISTIANA SCHMIDTA: "Pa, ovaj čovjek otvoreno laže pred britanskim parlamentarcima!"

Danas je pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva održano saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta. U jednoiposatnom saslušanju, Schmidt je odgovarao na pitanja britanskih parlamentaraca - uglavnom nedorečeno i neprecizno. 

Nakon saslušanja uslijedile su brojne kritike na društvenim mrežama, a Slobodna Bosna vam donosi neke od njih.

Nedžad Ahatović, politički i vojni analitičar iz Sarajeva, primijetio je Schmidtovu slabu informiranost o prilikama u BiH. 

"Predsjedavajuća Odbora za Vanjsku politiku Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (Alicia Kearns, op. SB) zna više o ruskom uticaju u BiH od Schmidta. Skreće mu pažnju na Noćne Vukove, a samo što zaplakao nije kad ga je pitala zašto nije vratio orden Ante Starčevića Hrvatskoj kada su ga optužili da favorizira HDZ. Njemačka se samo bruka", poručio je Ahatović.

 

Univerzitetski profesor iz Zenice Spahija Kozlić smatra da je Schmidtov današnji nastup potvrda da on ne zaslužuje poziciju visokog predstavnika. "Prema onome što je rekao pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije Christian Schmidt ne zaslužuje odgovornu dužnost koju obavlja. Prikrivao je probleme, umanjivao ih, navijao za susjede, prebacivao odgovornost, ljutio se...", napisao je Kozlić. 

Jasmin Mujanović, politolog sa univerziteta York u Sjedinjenjim Državama skrenuo je pažnju na Schmidtov pokušaj manipuliranja pred britanskim parlamentarcima.

"Schmidt otvoreno laže Donjem domu Britanskog parlamenta o tome kada je od hrvatske vlade primio orden Ante Stračevića", napisao je Mujanović i dodao kako Schmidt nije primio orden 2012. godine kako je on to rekao pred britanskim parlamentarcima, već da postoji snimak koji potvrđuje da je Schmidt preuzeo orden u januaru 2020. godine, da bi kasnije, u decembru iste godine, procurila informacija da je on novi kandidat za visokog predstavnika u BiH. 

"Evo dokaza s Facebook stranice Christiana Schmidta. 16. januar 2020. prima visoku počast od hrvatske vlade. Čista laž kada je izravno upitan od strane parlamentarke Alicia Kearns o zabrinutosti u vezi sa sukobom interesa", dodao je Mujanović. 

 SB