Na mezarju Veljaci klanjana dženaza za četiri žrtve zločina

Na mezarju Veljaci klanjana dženaza za četiri žrtve zločina
U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu danas je, uz prisustvo velikog broja građana, klanjana dženaza za četiri žrtve zločina, koje su ubijene tokom 1992. godine.
 
Mnogobrojni zvaničnici, predstavnici udruženja žrtava, boračkih organizacija, najprije su položili cvijeće i odali počast nedužnim žrtvama.
 
Potom je upriličen prigodan vjerski program, te je pročitano pismo porodica ubijenih Bratunčana.
 
Podne-namaz je predvodio Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, a dženazu-namaz Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
 
Dženazi je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim Bratunčanima.
 
Na mezarju Veljaci danas su ukopani: Imamović (Meho) Mehmed, rođen 1954. godine, Mehić (Osman) Salih, rođen 1964. godine, Kadrić (Osman) Salim, rođen 1969. godine i Hodžić (Beriz) Salmir, rođen 1983. godine.
 
Do sada je na mezarju Veljaci ukopano 310 osoba. Najmađa žrtva koja je ukopana je Emir Suljić, beba od dva dana, dok je najstarija Zahida Suljagić, koja je u trenutku ubistva imala 110 godina. Na području općine Bratunac pronađeno je 405 masovnih i pojedinačnih grobnica.
 
Prema dostupnim podacima u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 3536 Bratunčana, od toga 239 žena i 210 djece.
 
Velika je odgovornost tužilaštava u Bosni i Hercegovini što zločini nad Bošnjacima Bratunca nisu istraženi, procesuirani, a počinioci zločina kažnjeni.